DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ

DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ

FILMSKA I TV PRODUKCIJA

FILMSKA I TV PRODUKCIJA

SINOPSIS

Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je pomno vodila kartoteku dječjih sudbina, no nju će joj bespovratno otuđiti komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko podrijetlo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

IGRANO DOKUMENTARNI FILM / 88 min. / Hulahop, December film, This and That productions

Razvoj ovog projekta pomogli su Hrvatski audiovizualni centar, Ured za kulturu Grada Zagreba i program MEDIA. Produkciju sufinanciraju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Filmski centar Srbije te podržava Vijeće Europe Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Film je razvijan pod nazivom ‘Dianina lista’ te je ime promijenjeno u završnoj fazi u ‘Dnevnik Diane Budisavljević’.

REDATELJICA I SCENARISTICA

Dana Budisavljević

KOSCENARISTICA

Jelena Paljan

MONTAŽER

Marko Ferković

SNIMATELJ

Jasenko Rasol

KOSTIMOGRAFKINJA

Martina Franić

SCENOGRAFI

Dušan Milavec, Ivo Hušnjak

GLUMCI

Alma Prica, Igor Samobor, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Mirjana Karanović, Vilim Matula, Krešimir Mikić, Krunoslav Šarić, Biserka Ipša, Tihomir Stanić, Ivica Pucar, Livio Badurina, Jerko Marčić, Adrian Pezdirc, Boris Ostan, Barbara Prpić, Urša Raukar, Katija Zubčić

SVJEDOCI

Živko Zelenbrz, Nada Vlaisavljević, Zorka Janjanin, Milorad Jandrić

ISTRAŽIVAČI POVJESNIČARI

Silvestar Mileta, Srđan Grbić, Nataša Mataušić

PRODUCENTICE

Miljenka Čogelja, Olinka Vištica

KOPRODUCENTI

Vlado Bulajić, Lija Pogačnik, Snežana van Houwelingen

KONTAKT ZA MEDIJE

press@hulahop.hr

VIŠE O FILMU

facebook
press kit