EX ORIENTE

EX ORIENTE

ANIMAFEST

ANIMAFEST

Ex Oriente Film je međunarodni program edukacije autora i producenata dokumentarnih filmova na kojem je od 2003. godine sudjelovalo više od 300 producenata i redatelja. Program se u jednoj kalendarskoj godini realizira kroz tri međunarodne filmske radionice u tri različita grada u Europi, a organizira ga Institute of Documentary Film (IDF) iz Praga, neprofitna organizacija fokusirana na razvoj i promociju kreativnog dokumentarnog filma. U suradnji s Hulahopom, 2016. je u Splitu organizirana prva takva radionica koja nudi kombinaciju predavanja, stručnih seminara, filmskih projekcija, studija slučaja, grupnog rada, individualnih konzultacija i evaluacija od strane vodećih europskih stručnjaka.

FILMSKA RADIONICA I OTVORENI PROGRAM EX ORIENTE
27. – 30. lipnja 2017.
Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split

Utorak, 27. lipnja 2017.

10:00 – 11:30 Predavanje: Galerija fiktivne stvarnosti
Izlet krajolikom gdje stvarnost postaje umjetna, a umjetno postaje stvarnost. U ulozi vodiča pojavit će se Jan Gogola ml., redatelj, urednik scenarija i pedagog s praškog fakulteta FAMU, gdje predaje na odsjecima dokumentarnog i igranog filma. Tijekom te imaginarne šetnje prikazat će se kratki isječci iz filmova, na nekima od kojih je Gogola i surađivao, koji prikazuju fluidnu granicu između stvarnosti i fikcije.

12:00 – 13:30 Predavanje: Bilješke o predstavljanju trailera
Kako odabrati ispravan pristup i predstaviti bit filma, vaše autorske vještine i emocionalno uključiti publiku i/ili donositelje odluka prilikom gledanja trailera? Voditelji radionica Ivana Pauerová Miloševićová, Filip Remunda, Iikka Vehkalahti, i Mikael Opstrup podijelit će vlastite ideje i iskustva iz različitih perspektiva predstavljanja trailera.

21:00 Filmska projekcija: Homo Sapiens (94 min, režija: Nikolaus Geyrhalter, Švicarska/Njemačka/Austrija, 2016.)
Homo Sapiens je film o ograničenosti i fragilnosti ljudskog života i kraju industrijskog doba te kako će se to odraziti na pojedinca.
Projekciju će predstaviti redatelj filma.

Srijeda, 28. lipnja 2017.

10:00 – 11:30 Masterclass: Nikolaus Geyrhalter
Filmovi austrijskog redatelja Nikolausa Geyrhaltera poznati su po preciznoj slikovnosti koja publici omogućava da sama stvori uvide i donese zaključke. Ritam, tempo i zvuk važne su sastavnice njegova rada koje naglašavaju cjelovitost filmskog doživljaja. U svome će masterclassu Nikolaus Geyrhalter predstaviti upravo te elemente svog rada i dočarati nam svoj jedinstven pogled na svijet.

17:00 – 18:30 Predavanje: On vidi, ali ga se ne čuje: (ne)vidljivost dokumentarnog snimatelja
Uloga snimatelja u dokumentarnoj kinematografiji, osobito u 'opservacijskom' žanru, nedovoljno je istražena, a važna tema. Osjetljiv trokut redatelj-lik-ekipa (točnije, snimatelj) odlučit će kako će se u stvarnosti odigrati neki prizor te kako će gledatelj doživjeti tu 'stvarnost'. Predavanje će održati iskusni snimatelj i direktor fotografije Philipe Bellaiche.

PARALELNI PROGRAM:

17:00 – 18:30 Primjer iz prakse: Hrvatske manjinske dokumentarne koprodukcije
Producent Siniša Juričić podijelit će svoja iskustva s dokumentarnih projekata na kojima je radio kao manjinski koproducent. Strategije, prednosti, prilike, kao i moguće zamke manjinskih koprodukcija s Hrvatskom.

21:00 Filmska projekcija: Sreća (75 min, režija: Thomas Balmès, Francuska/Finska, 2014.)
Peyangki je osamljeni 80-godišnji redovnik koji živi s majkom u zabačenom selu u Butanu. Uskoro će u selo doći televizija. Peyangki s ujakom odlazi na trodnevni put u glavni grad, gdje će kupiti televizor i otkriti svjetla grada. No donosi li televizija sreću?
Projekciju će predstaviti redatelj filma.

Četvrtak, 29. lipnja 2017.

15:30 – 17:00 Masterclass: Thomas Balmès
Nagrađivani redatelj i producent Thomas Balmès, čiji se filmovi često bave univerzalnim temama, predstavit će svoju filmsku metodologiju s posebnim naglaskom na vlastitu opservacijsku metodu. Na primjerima filmova Sreća i Babies Thomas Balmès objasnit će kako kreirati pripovjednu strukturu uz pomoć vizualnog jezika. Masterclass će moderirati glavni voditelj radionice Ex Oriente, Iikka Vehkalahti.

19:30 Filmska projekcija: Houstone, imamo problem! (98 min., režija: Žiga Virc, Slovenija/Hrvatska/Njemačka/Češka/Katar, 2016.)
Međunarodna hladnoratovska zavjera, deklasificirani povjerljivi dokumenti i tajni dogovor Johna F. Kennedyja i jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita samo su vrh ledene sante u dojmljivom redateljskom prvijencu Žige Virca.
Projekciju će predstaviti redatelj filma.

Petak, 30. lipnja 2017.

15:00 – 16:00 Predavanje: Uloga javnih televizija u dokumentarnom filmu
… i kako im pristupiti. Producentica Simone Baumann i bivši vanjski urednik na YLE-u Iikka Vehkalahti podijelit će svoja iskustva u dinamici odnosa između nezavisnog producenta i javne televizije.

16:30 – 18:00 Primjer iz prakse: Houstone, imamo problem!
Redatelj Žiga Virc i producent Siniša Juričić predstavit će praktični primjer dokumentarnog filma Houstone, imamo problem!, te se koncentrirati na posebnu tehniku kombiniranja fikcije i stvarnosti kako bi se otkrile neke istine ili privukla pažnja na određene aspekte društva ili nas samih kojih možda nismo svjesni. Žiga Virc također će govoriti o izazovima snimanja doku-fikcije i procesu nastanka jednog takvog filma.

Sva predavanja održavat će se na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan.