Projekt “Vuk Europske unije” dobio dvije nagrade na radionici Ex Oriente Film

Projekt “Vuk Europske unije” dobio dvije nagrade na radionici Ex Oriente Film

Hrvatski projekt dugometražnog dokumentarnog filma “Vuk Europske unije” koji nastaje u režiji Jadrana Bobana i produkciji Hulahop osvojio je dvije nagrade na netom održanom 20. izdanju radionice Ex Oriente Film u Češkoj

Radionica Ex Oriente Film odvijala se u tri sesije u razdoblju od 17. lipnja 2022. do 30. ožujka 2023. godine, a na posljednjoj sesiji održanoj  u Pragu projekt “Vuk Europske unije” predstavljali su redatelj Jadran Boban i izvršni producent Noa Nikolić (Hulahop). Projekt je dobio dvije nagrade – “ExOriente Fine Cut Award”  koja uključuje konzultacije s renomiranim montažerima u iznosu od 1.500 eura te “DOK Leipzig Accelerator Award” za DOK Preview Training, odnosno prezentaciju grubog šnita na festivalu DOK Leipzig koji će se održati u listopadu 2023. godine.Ex Oriente Film je program usavršavanja namijenjen stručnim timovima redatelja i producenata iz Europe s ciljem pružanja pomoći u vođenju i usmjeravanju razvoja te sufinanciranja kreativnih dokumentarnih filmova, ponajprije s područja srednje i istočne Europe.

Na 20. izdanju predstavljeno je 12 dokumentarnih projekata, a sudionici su prolazili kroz tri sesije: u Francuskoj (La Rochelle, sajam Sunny Side of the Doc), u Češkoj (Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi) te u Pragu, u sklopu programa East Doc Platform i Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima One World.

Vuk Europske unije prikazuje život u područjima Ravnih Kotara i Bukovice, gdje su od ljudi daleko brojnija stada ovaca i janjaca. Kuće su devastirane i ruševne, njive zarasle u korov, mnogi putovi neprohodni. Nema kafića, društvenog doma, trgovine ni autobusne stanice. Seljani se gotovo jedino mogu vidjeti dok blago vode u ispašu. U takvim društveno izoliranim područjima koja se nalaze samo desetak kilometara od razvikanih turističkih mjesta, pojavio se vuk. Sve je više vučjih napada na stada, zvijeri vrebaju iz zasjede i unose nemir među ljude. Stanovnici smatraju da je u pozadini cijele priče zavjera moćnih, točnije Europske unije, koja je onda planski naselila vukove.

Redatelj projekta je Jadran Boban, producentica Dana Budisavljević (Hulahop), izvršni producent Noa Nikolić (Hulahop), scenarist Dragan Grozdanić, snimatelji su Goran Legović, Srđan Kovačević i Jadran Boban, a montažerka je Iva Kraljević. Projekt su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Fond Kreativna Europa Media i Grad Zagreb.

REŽIJA:

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije Fond Kreativna Europa Media, Grad Zagreb.