SIGURNO MJESTO OD 3. STUDENOG U HRVATSKIM KINIMA

SIGURNO MJESTO OD 3. STUDENOG U HRVATSKIM KINIMA

Film “Sigurno mjesto” od 3. studenog 2022. prikazuje se u hrvatskim kinima u distribuciji Hulahopa.

“Sigurno mjesto” hrvatski je kandidat za nagradu Oscar, a hrvatsku premijeru imao je na Zagreb Film Festivalu 23. listopada.

Sigurno mjesto progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega. Film Sigurno mjesto temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića

Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji  je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja.

Film “Sigurno mjesto” u proteklim mjesecima postigao izuzetan inozemni uspjeh: na 75. izdanju Filmskog festivala u Locarnu osvojio je nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji debitantski dugometražni film festivala te tako postao prvi hrvatski filmski naslov koji je u posljednjih 30 godina na festivalu A kategorije osvojio čak tri nagrade.

Na Sarajevo Film Festivalu osvojio je četiri priznanja: dva Srca Sarajeva – za najbolji film u kategoriji igranog filma i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić), kao i nagradu CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina te nagradu Cineuropa.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika Sigurno je mjesto odabralo za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

REŽIJA:

TRAJANJE: 102 min.
drama

.