Search
Close this search box.

Animafest

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, osnovan 1972. godine, drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji. Pokrenut zahvaljujući globalnom ugledu autora Zagrebačke škole crtanog filma, osnovan odlukama Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e, produkcijske kuće Zagreb film i Grada Zagreba, Animafest Zagreb odvija se svake godine početkom lipnja.

Nakon Zagreb filma i Koncertne direkcije Zagreb, 2007. preuzimamo organizaciju festivala s ciljem daljnjeg razvoja i usuglašavanja programa sa zahtjevima suvremenih tendencija, prilaženja još brojnijoj publici i pružanja dodatnih pogodnosti profesionalcima. Kako bi se odgovorilo na sve dinamičniju produkciju, godine 2015. dugometražno i kratkometražno izdanje objedinjuju se. Od tada je festival svake godine posvećen animaciji i dugog i kratkog metra.

Kao što je to bio u svojim počecima, Animafest Zagreb i danas s festivalima u Annecyju, Ottawi i Hirošimi pripada krugu nezaobilaznih događaja u kalendaru animacijske zajednice. Tome svakako doprinosi i činjenica da se dobitnici Animafestova Grand Prixa izravno kvalificiraju za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti te European Animation Award.

Kao jedna od vodećih svjetskih animiranofilmskih manifestacija i jedina hrvatska sa statusom A festivala, Animafest Zagreb animirani film posreduje domaćoj publici (više od 80% programa prikazuje se premijerno), ali ga i aktivno stvara te se, podižući kontinuirano razinu audiovizualne kulture u društvu, oblikuje kao mjesto susreta, kreativne sinergije i razmjene ideja autora i publike.

Zagrebački festival predstavlja stoga najbolje i najnovije radove koji se natječu za prestižne nagrade, najrelevantnije i najzanimljivije trendove, ali i predavanja, radionice, predstave, izložbe, panele, multimedijalna događanja i koncerte koji ih dopunjuju. Kroz zabavu, druženje i učenje, Animafest zbližava sugrađane svih generacija i ugledne goste iz raznih krajeva svijeta u velikom i šarenom slavlju u čast animacijske umjetnosti.

SLUŽBENA STRANICA ANIMAFESTA