Search
Close this search box.
Diana Budisavljević

“Dnevnik Diane Budisavljević” pogledajte online

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” je dostupan na platformama Croatian Film, Kino Europa Online, Cinneseum

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” redateljice Dane Budisavljević moguće je pogledati online na stranici www.croatian.film

 

Dostupne su verzije na hrvatskom jeziku i s titlovima na engleskom jeziku.

 

SINOPSIS

Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti.

Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece.

Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je pomno vodila kartoteku dječjih sudbina, no nju će joj bespovratno otuđiti komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko podrijetlo postaju nepoželjni.

Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

DRUGE VIJESTI
U pripremi treća sezona “Betonskih spavača”
07.02.22.
U produkciji Hulahopa rade se tri nova dokumentarca
17.03.22.
Animafest predstavio kratke, studentske i hrvatske filmove
17.03.22.