Nakon svečanih premijera u Splitu i Rijeci PRASICA kreće u hrvatska kina

Nakon svečanih premijera u Splitu i Rijeci PRASICA kreće u hrvatska kina

Svečana premijera u Art-kinu Croatia u Rijeci

Dugometražni igrani film “Prasica” redateljice Tijane Zinajić osvojio je slovensku publiku, a u distribuciji Hulahopa prikazuje se u hrvatskim kinima. Svečane premijerne projekcije uz gostovanje filmske ekipe održane su u Ljetnom kinu Bačvice u Splitu i u riječkom Art kinu Croatia 13. i 14. lipnja, a publika i filmska kritika u Hrvatskoj odlično su prihvatili film.

“Prasica” od početka srpnja kreće na turneju hrvatskim kinima širom Jadrana te po otocima, a igrat će tijekom ljeta i jeseni i u ostalim kinima Kino mreže u Hrvatskoj. Velika zagrebačka premijera s gostujućom ekipom bit će na Ljetnoj pozornici Tuškanac krajem kolovoza. Detaljniji raspored projekcija OBJAVLJUJEMO USKORO.

FILMSKA KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ: ‘Prasica’ – slovenski film o milenijalcima koje ugrize život pametan je, zabavan, ali i ozbiljan

FILMSKA KRITIKA MARKA NJEGIĆA: ‘Prasica‘: Milenijalci svih zemalja, ujedinite se! Što su mladima ostavile prijašnje generacije koje su kupovale stanove za cijenu Stojadina dok se Juga raspadala i sad im nabijaju stanarinu?

“Prasica” je komedija o milenijalcima, slikarici Evi i njezinim prijateljima koji su zapeli između ideala, snova i stvarnog života u liberalnom kapitalizmu. Je li izlaz u zabavi i tulumarenju, treba li ostati u svom gradu i boriti se ili je jedino rješenje otići u Berlin?

Mlada slikarica Eva puši, pije, tulumari, povremeno se drogira i nema inspiracije. Trudi se uklopiti, našla je posao, ali plaća nikako da stigne. U  ljubavničkoj je vezi s mentorom koji nikako da prekine sa svojom djevojkom za koju kaže da je ne voli. Najbolja prijateljica ima čudan hobi i želi otići u Berlin, a najbolji prijatelj hoda s glupačom. Od stresa je izgubila menstruaciju. Shvaća da treba promijeniti način života, ali ne zna kako.

Filmski prvijenac Tijane Zinajić odnio je sedam nagrada Vesna Festivala slovenskog filma, uključujući onu za najbolji dugometražni film i najbolji film po izboru publike. Redateljica Tijana Zinajić za film “Prasica” dobila je uglednu Župančičevu nagradu koja se dodjeljuje za izniman doprinos kulturi i umjetnosti.

Žiri je tom prilikom obrazložio kako je Zinajić s “Prasicom” snimila popularan, ali ne i populistički film koji je zabavan, no ne da bi podjecnjivao gledatelja, kao i provokativan, ali ne i nehuman. Egzistencijalna kriza mlade žene u filmu je prikazana eksplozivnom energijom i na duhovit način, uz pravu mjeru provokativnosti i optimizma. Film obiluje raznovrsnom filmskom glazbom te mapira urbani zvuk naših prostora.

Film je sufinanciran sredstvima Slovenskog filmskog centra i Viba Filma.

 

REŽIJA:

Originalni naslov: Prasica, slabšalni izraz za žensko
Trajanje: 90 min

distribucija za HR: Hulahop 

kontakt: Mija Pavliša
e-mail: 
mija@breg.hr
mob: 099 8124 407 /

.