Betonski spavači – Izgubljena arkadija

Betonski spavači – Izgubljena arkadija

Pokreni video
REŽIJA:

4 x 52 min

Prva sezona

.

POVEZANI PROJEKTI

Dokumentarna serija o modernističkoj arhitekturi, njenim utopijskim ambicijama i kontroverznim sudbinama

U prvoj se sezoni bavimo hrvatskom turističkom arhitekturom, mjestima na kojima su se za vrijeme hladnog rata mogli susresti građani Istoka i Zapada te zajedno s domaćinima u trenucima dokolice zaboraviti na podjele. Mnogi su od tih fascinantnih objekata na nevjerojatnim prirodnim lokacijama danas zaboravljeni i prepušteni propadanju i nestanku. Gorde ruševine svjedoče o našoj nedavnoj prošlosti u kojoj se smatralo da arhitektura može učiniti svijet boljim te su uznemirujući simptomi loše vođenih privatizacijskih procesa i nesposobnosti upravljačkih elita da se riješe goruća društvena pitanja.

Epizode

  1. Socijalizam susreće kapitalizam. Tema je hotelski kompleks Haludovo na Krku, nekad poznato kao kockarska meka, mjesto susreta svjetskih diktatora i političara, američkih vikend-kockara, jugoslavenske estrade i običnih građana.
  2. Kratki susreti uz Jadransku cestu. Autori putuju prometnicom Jadranskom magistralom koja je temeljito promijenila život priobalja te postala dio kolektivnog sjećanja za brojne turiste. Obilaze motele, osobito one arhitekta Ivana Vitića.
  3. Tajanstveni objekt u borovoj šumi. Tema je zgrada u Krvavici kod Makarske, koja nije ucrtana u urbanističke planove i katastre, a izgradila ju je JNA za potrebe liječenja djece s plućnim bolestima. Proglašena je kulturnim dobrom.
  4. Megastrukture. Tema je masovni turizam i megastrukture, tj. kuće-gradovi u koje su često moglo stati više gostiju nego što je bilo stanovnika naselja u kojima su nastale.

REDATELJ

Saša Ban

SCENARISTI

Saša Ban, Maroje Mrduljaš, Nevenka Sablić

PRODUCENTICE

Miljenka Čogelja, Dana Budisavljević

SNIMATELJ

Hrvoje Franjić

MONTAŽER

Vanja Siruček

TONSKI SNIMATELJ

Hrvoje Radnić

DIZAJN ZVUKA

Martin Semenčić, Ivan Zelić

GLAZBA

Nenad Kovačić

DIZAJN

Ana Labudović, Timy Šarec

ASISTENT PRODUKCIJE

Silvestar Mileta

OPERATOR DRONA

Goran Skelac

KOLORIST

Miro Šimeg

PRODUCENTICA HRT

Marija Kosor

UREDNIK HRT

Robert Tomić Zuber