Betonski spavači – Treći put

Betonski spavači – Treći put

Pokreni video
REŽIJA:

Treća sezona

.

POVEZANI PROJEKTI

SINOPSIS

Nakon Drugog svjetskog rata Jugoslavija i Hrvatska kao jedna od njezinih republika grade novo društvo između Istoka i Zapada. Eksperiment je to obilježen mnogim proturječnostima koje se odražavaju i u arhitekturi – važnom dijelu tog velikog društvenog projekta.

Na neobičnom putu od Zagreba do Beograda preko Zenice i Sarajeva do malog belgijskog grada Wevelgema kroz četiri epizode istražit ćemo arhitekturu koja je predstavljala temeljne vrijednosti tadašnjeg društva: federativnost, nesvrstanost, modernizaciju i antifašizam. Posjetit ćemo kuće, spomenike i gradove koji su te ideje utjelovili. Ispitat ćemo sudbinu arhitekture najvišeg simboličkog značenja koja je radikalnim povijesnim rezom izgubila prvotni smisao, ali ne kulturnu i prostornu važnost.

Možemo li prepoznati autnetnične društvene i arhitekonske vrijednosti i skinuti stigmu ideoloških neprijatelja s nekih od najvrjednijih primjera našeg kulturnog naslijeđa?

Možemo li kritički sagledati ostvarenja jedne generacije i tako uspostaviti kontinuitet naše novije društvene i urbane povijesti?

 

EPIZODE

Mogućnost zajednice – U prvoj epizodi treće sezone bavimo se jednom od osnovnih postavki socijalističke Jugoslavije – federativnošću. Ideja zajedništva materijalizirala se i kroz arhitekturu najvišeg simboličkog značaja. Ta je arhitektura danas izgubila prvotni smisao, no ne i svoju kulturnu važnost. Što se danas događa s prostorima koji su nekada predstavljali zajedništvo doznajemo na putu od Beograda preko Sarajeva do Belgije.

Između željeznih zavjesa – Brojna poduzeća iz socijalističke Jugoslavije svoje mjesto na globalnom tržištu pronalaze u kontekstu pozicije «trećeg puta» i Pokreta nesvrstanih. Grade se kompleksi  koji odražavaju tehničku, znanstvenu, kulturnu pa i političku povezanost zemlje. S promjenom geopolitičke situacije i političkog sistema ti prostori gube svoje međunarodno značenje. U drugoj epizodi Betonskih spavača bavimo se ambicoznom globalnom arhitekturom koja je prisiljena naći svoju novu lokalnu ulogu.

Grad radnika i arhitekata – Treća epizoda bavi se poslijeratnom modernizacijom i industrijalizacijom na primjeru jednog grada. Zenica u središtu Bosne i Hercegovine utjelovljuje taj pothvat u kojem je arhitektura igrala važnu ulogu. Izrasla oko željezare, u Zenici su ostvarene modernističke vizije planskog usklađivanja  urbanizacije, prirode i industrije. Industrija je podupirala razvoj javnih sadržaja, no bila je i izvor ekoloških izazova. Istražit ćemo kako su grad i industrija nekoć živjeli u simbiozi te što je od toga ostalo danas kada su te veze prekinute.

Epizoda: Smrt fašizmu, sloboda ostalima – Posljednja epizoda treće sezone bavi se spomenicima i zgradama koje su obilježavale borbu protiv fašizma. Što se danas, u vremenu društvene polarizacije, može učiniti s memorijalnim prostorima i spomeničkom baštinom antifašizma? Mogu li ambiciozno projektirana mjesta političke edukacije i drugih rituala socijalističkog sustava zadržati izvornu zamisao zagovaranja progresivnih vrijednosti ili im se uloga svodii na filmske kulise, prodaju ili rušenje? Treba li antifašizam svoje prostore i danas?

 

 

SERIJU OSMISLILI
Saša Ban
Maroje Mrduljaš
Nevenka Sablić

REDATELJ
Saša Ban

PRODUCENTICA
Dana Budisavljević

SCENARISTI
Saša Ban
Maroje Mrduljaš
Nevenka Sablić

VODITELJ
Maroje Mrduljaš

SNIMATELJ
Hrvoje Franjić

MONTAŽERKA
Nina Velnić

SKLADATELJ IZVORNE GLAZBE
Nenad Kovačić

NARATOR
Jerko Marčić

IZVRŠNA PRODUCENTICA
Sabina Softić

SNIMATELJI TONA
Hrvoje Radnić
Predrag Doder
Alis Aljić

OPERATERI DRONA
Goran Skelac
Koen De Bruyn
Srboljub Stojanović
Dragan Glišević

DODATNE SNIMKE
Staša Bukumirović

POSTPRODUKCIJA ZVUKA
Studio Nazor

DIZAJNERI ZVUKA
Ivan Zelić
Nina Ugrinović

MIKSER ZVUKA
Ivan Zelić

POSTPRODUKCIJA SLIKE
Kolorado

KOLORISTICA
Tamara Dugandžija

DIZAJN ŠPICE
Ana Labudović
Timy Šarec

ISTRAŽIVAČICA I ASISTENTICA REDATELJA
Nevenka Sablić

ISTRAŽIVAČICA U BELGIJI
Ljuba Radman

ASISTENT PRODUKCIJE
Noa Nikolić

ASISTENTICA MONTAŽE
Lucija Strugar

MONTAŽER DIJALOGA
Miroslav Piškulić

REDAKTOR
Silvestar Mileta

TONSKO SNIMANJE NARATORA
Nina Ugrinović

PREVODITELJ S ENGLESKOG I FRANCUSKOG JEZIKA
Srđan Telenta

TEHNIČKA POTPORA
Davor Srića

VODITELJICA UREDA
Irena Ćurin

IZVRŠNA PRODUKCJA U SRBIJI
Snežana van Houwelingen, producentica
Milica Putnik Lukovac i Ivan Krstović, izvršni producenti
Danijela Đokanović, voditeljica financija
Nađa Milošević, asistentica producentice

ODABIR GLAZBE
Nenad Kovačić

PROJEKT RAZVIJEN SREDSTVIMA
HRVATSKOG AUDIOVIZUALNOG CENTRA
PROGRAMA KREATIVNA EUROPA – MEDIA

PROJEKT REALIZIRAN U SURADNJI S
UO ZELENA ZRAKA

 

HRT

UREDNICA
Nana Šojlev

RUKOVODITELJICA PRODUKCIJSKOG ODJELA
Proizvodnja dramskog i dokumentarnog sadržaja
Božica Obad

UREDNIK PROGRAMSKOG ODJELA
Dokumentarni sadržaji
Vladimir Brnardić

GLAVNA UREDNICA HTV 1, 2, 3, 4 i
Međunarodnog televizijskog programskog kanala
Rahela Štefanović

RAVNATELJICA PJ PROGRAM
Marija Nemčić